Pas za pravilno držo in njegova uporaba

Ljudje se vse pogosteje ujamemo v sedeči ritem življenja. Čeprav vemo, da bi nam gibanje koristilo, zanj ne najdemo dovolj časa ali se ne rekreiramo dovolj redno. Če veliko sedimo, se to prej ko slej začne poznati na našem hrbtu in drži. Pri tem nam je lahko v veliko pomoč pas za pravilno držo. Pri nakupu pasu je treba izbrati tako velikost, ki bo ustrezala naši telesni višini. Prav to v marsičem odloča o učinku, ki ga bo imel pas na našo držo. Dobro izbran pas bo pomagal učinkovito zmanjšati neprijetne napetosti in bolečine v vratu in hrbtenici.

Ko kupimo pas za pravilno držo, ga moramo pravilno nositi in vzdrževati, saj lahko le tako pričakujemo želene rezultate. Dovolj je, da ga nosimo dve do tri ure na dan. Če bi ga nosili dlje, bi nam to lahko celo škodilo. Sicer pa nam pri prekomernem nošenju pasu mišice v obliki blage bolečine sporočijo, da je čas, da snamemo pas. Priporočljivo je tudi, da obdobjem nošenja pasu sledijo obdobja njegove neuporabe. Pas nosimo po nekaj ur dnevno tri tedne do enega meseca, nato pa naredimo premor v obdobju enega meseca. Postopek nato ponovimo. Uporabniki, ki so pretiravali s predolgim dnevnim nošenjem pasu ali niso naredili priporočene enomesečne pavze, so poročali o tem, da so se pozitivni učinki nošenja pasu pokazali z zamikom.

Pas za pravilno držo je treba tudi pravilno vzdrževati. Pri čiščenju priporočamo izključno ročno pranje z vodo in detergenti za občutljivo perilo ter sušenje na zraku. Odsvetujemo sušenje v sušilnem stroju in likanje pasu, saj to lahko škodi njegovemu materialu. Upoštevanje teh navodil je zelo pomembno, saj bo le na ta način naš pas za pravilno držo obdržal svojo ergonomsko obliko in nam bo služil še mnoga leta. Marsikdo si brez tega pasu praktično ne predstavlja več živlejnja.