Redni tehnični pregledi so obvezni za vsa vozila v cestnem prometu

Da se po cestah ne bi vozili z vozili, ki bi predstavljali nevarnost za voznike in druge udeležence v prometu, je potrebno redno preverjati njihovo tehnično brezhibnost. Zato so redni tehnični pregledi obvezni za vsa vozila, ki se vozijo v prometu in so pogoj za podaljšanje prometnega dovoljenja.

Če ne vemo, kdaj imamo tehnični pregled, potem dobimo to informacijo na hrbtni strani prometnega dovoljenja. Običajno gre za datum, ko je bila opravljena prva registracija vozila, pri čemer ga do 3. leta starosti vozila ni potrebno opravljati.

Kako pogosto se opravljajo tehnični pregledi vozil?

Novo vozilo je torej potrebno prvič peljati na tehnični pregled, ko dopolni 4 leta. To seveda ne pomeni, da v tem obdobju ne skrbimo za svoje vozilo. Kljub temu je potrebno opravljati redne servisne preglede na tiste časovne intervale, ki jih je določil proizvajalec vozila.

Vozila, ki so stara od 4 do 8 let opravljajo tehnične preglede na dve leti, nato pa so tehnični pregledi obvezni vsako leto. Ker se s starostjo vozila njegovi deli hitreje obrabljajo, je možnost okvare toliko večja, zato je potrebno starejšim vozilom nameniti toliko več pozornosti.

Na tehničnih pregledih se natančno preveri tehnična brezhibnost vozil

Tehnična brezhibnost vozila je ključnega pomena, da opravite tehnični pregled. V izogib vsem komplikacijam in ker tehnični pregledi niso zgolj formalnost, se je nanje potrebno dobro pripraviti. Priporočljivo je, da vozilo peljemo k svojemu avtomehaniku, ki bo pregledal in po potrebi zamenjal poškodovane dele.

Zaposleni na tehničnih pregledih bodo natančno pregledali svetlobne elemente, pnevmatike, zvočne signale, akumulator, podvozje, tekočine, brisalce, ogledala, izpušne pline in druge mehanske dele. Prav tako pa so tehnični pregledi tisti, na katerih se preveri tudi obvezna oprema kot so rezervno kolo, varnostni trikotnik, veljaven komplet prve pomoči, rezervne žarnice in zimska oprema.